Česká kuchyně za dob nedostatku před sto lety
Kód: 9788090291805Související produkty
Detailní popis produktu
Zíbrt Čeněk
Vybrali jsme pro Vás do naší nabídky knížky, které nás poznamenaly, obohatily a ledacos naučily. Jsou knihy, ke kterým se rádi vracíme, nebo v nich prostě jen tak listujeme, zde je pár tipů na naše oblíbené knihy a právě i tato kniha je jednou z nich!
"Knížky byly, jsou a budou studnicí moudrosti. Na internetu je dnes mraky informací, ale internet je tak trochu vysavač energie. Naopak knížka nabíjí. Nemyslíte?"
Hezké čtení přeje Kraken
Zde najdete pár tipů z naší zálesácké knihovny
První vydání této publikace vyšlo v roce 1917, v době první světové války, kdy příděly potravin byly nízké a ceny vysoké. Většina práceschopných mužů byla ve válce a pole obdělávaly také ženy a děti. Ceny potravin se v porovnání s rokem 1914 mnohonásobně zvýšily a veškerého zboží byl nedostatek. Státní obilní ústav dohlížel prostřednictvím svých komisařů na dodávky obilovin, vesnické obyvatelstvo bylo tlačeno k co možná nejvyšším rekvizičním odvodům. V důsledku toho, mnoho lidí trpělo bídou a hladem.
Právě v této době vychází kniha od renomovaného kulturního historika Dr. Čeňka Zíbrta, zaměřená na netypické zdroje obživy, ke kterým se z větší či menší míry muselo uchylovat obyvatelstvo v českých zemích v dobách nedostatku. Jak již sám název napovídá, autor se zaměřil na období roku 1817, kdy téměř v celé střední Evropě, v důsledku tíživých hospodářských podmínek, způsobených předešlými roky neúrody, zavládl hlad.
Publikace seznamuje čtenářskou veřejnost s ne zcela běžnými pokrmy našich předků, v dobách nedostatku zdrojů potravin, ale také poukazuje na schopnost předešlých generací vyrovnávat se s tíživými existenčními podmínkami.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat příspěvky. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.
VYROBENO V ČESKÉ REPUBLICE